Roger (M.J.) de Neef, journalist, dichter en essayist. Geboren op 24 juni 1941 in de randgemeente Wemmel nabij Brussel. Is master in de Wijsbegeerde en Letteren: studeerde geschiedenis, pers- en communicatiewetenschappen aan de VUB. Was achtereenvolgens redacteur bij de Provincie Brabant, klerk bij een Brussels notaris, toneelrecensent bij Gazet van Antwerpen, De Periscoop, Het Laatste Nieuws en cultuurmagazine De Zeven Kunsten van Radio 1 (toenmalige BRT).

Afbeelding kaft Openingen

Van 1972 af tot en met 2000 werkte hij als journalist bij de nieuwsdienst van het Nationaal Persagentschap Belga. Daarnaast was hij medewerker aan verscheidene weekbladen en encyclopedieën en bleef van 1978 tot 1991 jazzcommentator bij Radio 1 (VRT) en verslaggever van het Jazz-Middelheim festival.

Naar aanleiding van de opening Memoriaal Kazerne Dossin en het nieuwe Museum voor de Mensenrechten in Mechelen schreven Roger de Neef en componist Frank Vaganée een oratorium rond het thema van de Holocaust en de mensenrechten onder de titel 'Alles van waarde: deze stad zijn wij' .

Het jazzoratorium, in opdracht van de stad Mechelen en met medewerking van actrice Viviane De Muynck en vocaliste Lynn Cassiers werd op 5 december 2012 gecreëerd en uitgevoerd door het sextet van altsaxofonist leader Frank Vaganée.

Roger de Neef publiceerde van 1967 af 15 poëziebundels en verscheidene essays over schilderkunst en assemblage. Voor zijn literair werk werd hij onderscheiden met onder meer de Arkprijs van het Vrije Woord (1978) en de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Poëzie (1986). Werk van hem werd opgenomen in een veertigtal Nederlandse en buitenlandse bloemlezingen.

Vanaf juni 2000 werkt Roger de Neef als vrijwilliger in TOPAZ, dagcentrum voor palliatieve zorgen in Wemmel bij Prof.Dr. Wim Distelmans en sinds 2004 organiseert hij culturele activiteiten en poëziewedstrijden in Leuven Centraal. Dit heeft tot nu toe geleid tot de eindredactie en medewerking aan volgende uitgaven: