Roger de Neef (1941), studeerde geschiedenis, pers- en communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit te Brussel.Was journalist bij Persagentschap Belga en Kunst- en Jazzcommentator voor Radio 1 (VRT). Vanaf 1967 publiceert hij poëzie en essays. Zijn poëzie is in 1978 onderscheiden met de Arkprijs van het Vrije Woord en in 1986 met de Driejaarlijkse Belgische Staatsprijs voor Poëzie.
Na zijn pensionering in 2001 was De Neef werkzaam als vrijwilliger bij het Supportief en Palliatief Dagcentrum TOPAZ (UZ Brussel) o.l.v. Prof. Dr. Wim Distelmans.

Kaft Grondgebied
Daarnaast organiseerde hij culturele activiteiten en poëziewedstrijden in Leuven-Centraal.
Die nevenactiviteiten hebben tot medewerking aan volgende uitgaven geleid:

TOPAZ, recepten voor een beter leven(s)einde, Houtekiet, Antwerpen, 2007.

OPENINGEN, gevangenisgedichten/DVD (i.s.m. Jan Vanriet) uitgeverij P, Leuven, 2009

Naar aanleiding van de opening van het Documentatiecenrum en Dossin Holocaustmuseum te Mechelen, schreef De Neef in opdracht van de stad een avondvullend oratorium Alles van waarde: deze stad zijn wij. Het werd op 5 december 2012. met medewerking van actrice Viviane De Muynck en vocaliste Lynn Cassiers gecreëerd en uitgevoerd door het jazzorkest van altsaxofonist/componist/ leader Frank Vaganée.

In de periode 1965-67 toerde De Neef als elektrische bassist van het Willy Donni kwartet met de Amerikaanse pianist/bluesvocalist Eddie Boyd.

Roger de Neef nam vanaf 1973 deel aan de vijf Nachten van de Poëzie van Guido Lauwaert.

Hij is sinds 1977 gehuwd met Constance Vanden Wijngaert en woont sinds 2015 permanent in Frankrijk.