Roger (M.J.) de Neef, journalist, dichter en essayist. Geboren op 24juni 1941 in de randgemeente Wemmel nabij Brussel. Is master in de Wijsbegeerdeen Letteren: studeerde geschiedenis, pers- en communicatiewetenschappen aan deVUB. Was achtereenvolgens redacteur bij de Provincie Brabant, klerk bij eenBrussels notaris, toneelrecensent bij Gazet van Antwerpen, De Periscoop, HetLaatste Nieuws en cultuurmagazine De Zeven Kunsten van Radio 1 (toenmaligeBRT).

Afbeelding kaft Openingen

Van 1972 af tot en met 2000 werkte hij als journalist bij denieuwsdienst van het Nationaal Persagentschap Belga. Daarnaast was hijmedewerker aan verscheidene weekbladen en encyclopedieën en bleef van 1978 tot1991 jazzcommentator bij Radio 1 (VRT) en verslaggever van het Jazz-Middelheimfestival.

Naar aanleiding van de opening Memoriaal Kazerne Dossin en hetnieuwe Museum voor de Mensenrechten in Mechelen schreven Roger de Neef encomponist Frank Vaganée een oratorium rond het thema van de Holocaust en demensenrechten onder de titel 'Alles van waarde: deze stad zijn wij'.

Het jazzoratorium, in opdracht van de stad Mechelen en met medewerkingvan actrice Viviane De Muynck en vocaliste Lynn Cassiers werd op 5 december2012 gecreëerd en uitgevoerd door het sextet van altsaxofonist leader Frank Vaganée.

Roger de Neef publiceerde van 1967 af 15 poëziebundels en verscheideneessays over schilderkunst en assemblage. Voor zijn literair werk werd hijonderscheiden met onder meer de Arkprijs van het Vrije Woord (1978) en deDriejaarlijkse Staatsprijs voor Poëzie (1986). Werk van hem werd opgenomen ineen veertigtal Nederlandse en buitenlandse bloemlezingen.

Vanaf juni 2000 werkt Roger de Neef als vrijwilliger in TOPAZ, dagcentrumvoor palliatieve zorgen in Wemmel bij Prof.Dr. Wim Distelmans en sinds 2004organiseert hij culturele activiteiten en poëziewedstrijden in Leuven Centraal.Dit heeft tot nu toe geleid tot de eindredactie en medewerking aan volgendeuitgaven:

TOPAZ recepten voor een beter leven(s)einde, Houtekiet,Antwerpen 2007.

OPENINGEN gevangenisgedichten i.s.m. Jan Vanriet), UitgeverijP, Leuven, 2009.